29.09.2018

Głąbik krakowski. Zapomniane warzywo.


Kraków otrzymał zaszczytny tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. Jednym z zadań postawionych przed Krakowem przez Europejską Akademię Gastronomiczną jest wyłonienie „flagowych” krakowskich dań, które staną się kulinarnym lejtmotywem przyszłorocznego projektu Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej KRAKÓW2019. Może warto przy tej okazji przypomnieć głąbika krakowskiego? Kto go jadł lub choć o nim słyszał? A głąbik był codziennym elementem dawnej krakowskiej kuchni. Ta sałata łodygowa (dziś zwana oficjalnie sałatą Karola) wyglądem przypomina masłową w okresie kwitnienia. Jadalne są mięsista łodyga (tzw. głąbik) oraz liście. Dawniej głąbiki rosły na podkrakowskich wsiach, które 100 lat temu włączono do miasta i dziś jest to teren dzielnicy Krowodrza. Jeszcze na początku XX wieku miejscowa ludność specjalizowała się w ogrodnictwie i produkcji głąbika.

Więcej o głąbiku TUTAJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz