Kraków otrzymał zaszczytny tytuł Europejskiej Stolicy
Kultury Gastronomicznej 2019. Jednym z zadań postawionych przed Krakowem przez
Europejską Akademię Gastronomiczną jest wyłonienie „flagowych” krakowskich dań,
które staną się kulinarnym lejtmotywem przyszłorocznego projektu Europejska
Stolica Kultury Gastronomicznej KRAKÓW2019. Może warto przy tej okazji
przypomnieć głąbika krakowskiego? Kto go jadł lub choć o nim słyszał? A głąbik
był codziennym elementem dawnej krakowskiej kuchni. Ta sałata łodygowa (dziś
zwana oficjalnie sałatą Karola) wyglądem przypomina masłową w okresie
kwitnienia. Jadalne są mięsista łodyga (tzw. głąbik) oraz liście. Dawniej
głąbiki rosły na podkrakowskich wsiach, które 100 lat temu włączono do miasta i
dziś jest to teren dzielnicy Krowodrza. Jeszcze na początku XX wieku miejscowa
ludność specjalizowała się w ogrodnictwie i produkcji głąbika.
Więcej o głąbiku TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz